Om maar direct met de deur in huis te vallen hoogsensitiviteit is een gave, een eigenschap en in mijn ogen beslist geen ziekte. Het is een kwaliteit die je goed kunt gebruiken.

Wanneer je niet weet dat je hoog sensitief bent of er (nog) niet goed mee weet om te gaan kan het je wel degelijk ziek maken. Een burn-out onder HSPers (Hoog Sensitieve Personen) komt dan ook erg vaak voor. Dat is niet zo verwonderlijk als je kijkt naar de eigenschappen.

Juist voor een HSP is het belangrijk om je levensreis goed te bepalen. Doe je dat niet, dan loop je het risico meegesleurd te worden in de reisbestemming van een ander en kom je aan je eigen levensreis niet toe. Het is pas echt naar als die bestemming geheel de andere kant op gaat. Wanneer jij weet waar je in je leven heen wilt, en via welke route is het makkelijker nee te zeggen zonder dat er bij jou schuldgevoelens naar boven komen. Je kunt beter uitleggen dat het in jou route planning niet past om vanuit Groningen via Maastricht naar Den Helder te reizen. Dat je er voor kiest om een snellere route te nemen.

Veel en gedetailleerd waarnemen

HSP hebben het vermogen om veel en gedetailleerd waar te nemen. Anders gezegd, ze zien, horen, ruiken, voelen en registreren alles om zich heen. Ze zijn in feite hoog alert. Als je beseft dat een gemiddeld persoon bij het binnenstappen van een ruimte bijvoorbeeld vier dingen waarneemt kan een HSP op datzelfde moment wel tien, vijftien of twintig dingen waarnemen. Deze informatie wordt ook nog eens onbewust voelend ervaren. Een persoon kan wederom onbewust “gelezen” worden. Wanneer dat wat je “leest” niet overeenkomt met wat gesproken wordt kun je een onderbuikgevoel hebben waar je niet om heen kunt.

De HSP zoekt naar de betekenis voor het grote geheel en ziet snel verbanden die voor anderen onzichtbaar blijven. Ze hebben extreme rechtvaardigheidsgevoelens, zijn creatief, loyaal en zorgzaam naar andere mensen. Ze voelen zich enorm verantwoordelijk voor de omgeving en de wereld als geheel.

Mijn ervaring is inmiddels dat mijn gevoel bijna altijd klopt. Ook de verbanden die ik zie zijn voor mij persoonlijk van onschatbare waarde. Te vaak heb ik toegegeven aan de meningen van anderen die het grote geheel niet konden zien en mij niet begrepen. Nu ben ik trouw aan mijn gevoel en omarm mijn gave. Hierdoor is mijn leven enorm verrijkt.

De keerzijde

De keerzijde van het veel en gedetailleerd waarnemen is dat je gemakkelijk te veel prikkels kunt ervaren in een omgeving met veel mensen, indrukken, geluiden, geur of emoties.

Met deze kennis is het begrijpelijk dat je “vastloopt” want waarnemen is één, verwerken is het tweede punt. Ook dat verwerken gebeurt dieper en intenser bij HSP.

Als je niet op de hoogte bent dat je meer waarneemt dan algemeen kan er verwarring ontstaan. Je kunt je anders en onbegrepen voelen. De meeste mensen die hun HSP ontdekken hebben een “aha-gevoel”, het kwartje valt. Nu nog gaan zien dat het een gave is.

Nadat ik ontdekte HSPer te zijn ging er een wereld voor mij open. WoW echt gaaf. Het verklaarde zoveel.

Inmiddels heb ik veel kennis opgedaan en veel geleerd over HSP. Mijn levensreis heb ik aangepast op een manier dat het voor mij comfortabel reizen is. Al het geleerde heb ik doorleefd en wil ik graag als “reisleider” aan jou doorgeven. Dat is mijn passie, jou helpen je bestemming te bereiken.

Liefs Margreet