Tja, dan is het zomaar weer gebeurd. Je hebt ja gezegd terwijl jij jezelf nog wel zo had voorgenomen om nee te zeggen. Vervolgens ben je bezig met iets waar je helemaal geen zin in had. Je hebt er eigenlijk helemaal geen tijd voor en het helpt je niet om zelf verder te komen.

Nog even dit, nog even dat en zo was er weer een dag voorbij zonder dat je echt had genoten van het nu. Het was weer een normale dag vol van dagelijkse sleur, van het altijd maar doorgaan. Wat is het toch dat wij het nee zeggen zo moeilijk vinden?

Ik weet niet in welke situatie jij zit, ben je (alleenstaand) moeder of vader, heb je een drukke baan of studeer je. Misschien ben je mantelzorger of heb je financiële zorgen. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat de omstandigheden zijn die er voor zorgen dat het lastig is het echt leuk te hebben. Om alles uit je leven te halen wat er in zit. Het is belangrijk hoe je met die omstandigheden om gaat.

Heel veel mensen leven op de automatische piloot in de overleefstand. Vol gas geven en als het om de leuke dingen gaat met de handrem erop. Hierin ben je niet uniek.

Ook mijn leven zag er zo uit. De hele dag aan het rennen en racen en in de avond plofte ik vermoeid op de bank. Er was totaal geen energie meer om goed voor mijzelf te zorgen. Het eten bestond soms uit een zak chips want dat was snel voorhanden en vulde de eerste trek. Meer en meer kwam ik in een negatieve vicieuze cirkel waar geen einde aan leek te komen. Het slecht voor mijzelf zorgen maakte dat ik nog vermoeider was en helemaal niets meer deed waar ik blij van werd. Ja het was echt overleven.

Inmiddels weet ik dat de oorzaak te vinden is in de gebeurtenissen van mijn leven. Vele verschillende minder leuke omstandigheden hebben mij gevormd tot die persoon die ik was geworden. Mijn gewoontes hebben zich daar onbewust zo op aangepast dat (het leek dat) ik pijn vermeed.

Gelukkig zijn er voor mij betere tijden gekomen en heb ik veel geleerd over hoe wij als mensen in elkaar zitten. Hoe die grijze massa in ons hoofd werkt.
Wist je bijvoorbeeld dat ongeveer 95% van de dingen die je doet onbewust gaan? Voor veel dingen is dat vanzelfsprekend en handig. Ik moet er niet aan denken om mijn lijf steeds te vertellen wat het moet doen om te ademen. Of hart, ik wil dat je nu wat sneller gaat kloppen.

Maar al te vaak is dat onbewuste deel van ons brein helemaal niet handig. We hebben bepaald gedrag geleerd en de omstandigheden hebben dat gedrag een kant op gestuurd. Het maakt ons wie we nu zijn met al onze gewoontes, gebreken en talenten.

Achteraf gezien is het dus heel verklaarbaar waarom ik reageerde zoals ik reageerde. Die aangepaste gewoontes waren verankerd in mijn 95% onbewust gedrag. Het verklaarde waarom ik ja zei terwijl ik nee had willen zeggen. Ik wilde geen pijn van afwijzing voelen dus voorkwam ik dat onbewust door ja te zeggen. Aangezien ik vooral deed wat anderen wilden was ik mijzelf onderweg volkomen kwijt geraakt.

Wanneer je inzicht in deze wetenschap krijgt, weet je ook dat daar de sleutel tot een andere uitkomst ligt.

Want: Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

Het is niet altijd simpel om ook daadwerkelijk je vaste patronen te veranderen. Die 95% zijn nogal overheersend. Het mag dan niet makkelijk zijn te veranderen alleen is het absoluut wel mogelijk! Mijn leven is daarvan één groot voorbeeld. Daarvoor moet je die 5% bewust gedrag stap voor stap inzetten. Begin met één ding en houd dat vol totdat het een gewoonte is geworden en deel is van je onbewuste gedrag.

Zie het als een druppel in stilstaand water. De druppel zelf zie je tussen al dat water niet meer terug. De golfbeweging echter die het voortbrengt kan erg ver komen en blijft nog lange tijd zichtbaar. Een kleine aanpassing kan dus een behoorlijke verandering zorgen en dat is nu net wat jij zo graag wil.

Ik kan vanuit ervaring en het doorleven van technieken zeggen dat de golfbeweging in mijn leven niet meer te stoppen is. Ik ben echt een totaal ander mens ben geworden. Nog iedere dag zie ik mooie dingen om mij heen gebeuren die nieuwe golven veroorzaken. Vooraf had ik niet kunnen denken dat deze technieken mij zoveel goeds zouden brengen.

Deze verandering is er ook voor jou! Leer plezier te hebben in de kleine dingen. BE-leef je leven zelfs in de dagelijkse sleur, nee juist in de dagelijkse sleur. Jij bent het meer dan waard.

 

Liefs Margreet